Duminică, 04 Februarie 2018 11:18

Ziua Mondială de prevenire a cancerului 4 februarie 2018

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

”Eu pot. Noi putem să învingem cancerul” – Ziua Mondială de prevenire a cancerului

La 4 februarie curent, este marcată Ziua Mondială de prevenire a cancerului, care, în perioada ‎2016-2018, se desfășoară sub același slogan: ”Eu pot. Noi putem să învingem cancerul” și identifică modul în care fiecare dintre noi – fie în colectivități sau comunități, fie individual, ne vom aduce aportul pentru a reduce povara globală a cancerului.

Epidemia globală a cancerului este imensă și continuă să crească. În prezent, 8,8 milioane de persoane mor anual de cancer la nivel mondial, dintre care 4 milioane sunt decese premature (vârsta cuprinsă între 30 și 69 de ani). În următorii zece ani, se estimează că decesele cauzate de cancer vor crește până la peste 14 milioane pe an.

În Republica Moldova, astăzi, conform datelor statistice, circa 53 000 de persoane trăiesc cu diagnosticul de cancer (prevalența totală a fost de 1490,4 cazuri la 100 mii locuitori în anul 2016), anual sunt înregistrate peste 9 000 de cazuri noi de cancer (incidența – 279,6 cazuri la 100 mii locuitori în anul 2016). Maladiile oncologice constituie cea de-a doua cauză principală a mortalităţii din ţară, după maladiile cardiovasculare, fiind o problemă prioritară pentru sistemul sănătăţii. În perioada anilor 2012 – 2016, se atestă o creștere a nivelului de mortalitate prin cancer de la 163,2 în 2012 la 175,3 cazuri de decese la 100 mii populație în a. 2016.

Principalii factori modificabili de risc, responsabili pentru creşterea factorului de dezvoltare a cancerului, sunt consumul de tutun, alimentația nesănătoasă și lipsa de activitate fizică, supraponderalitatea şi obezitatea, consumul nociv de alcool, care sunt determinaţi de stilul de viaţă.

Scopul campaniei este de a salva milioane de vieți anual, prin sensibilizarea și educația cu privire la cancer și mobilizarea guvernelor și a persoanelor fizice din întreaga lume de a acționa împotriva cancerului.

Mesajele-cheie ale campaniei se axează pe atingerea obiectivelor ”Noi putem. Eu pot”, fiind esențial de a folosi o voce unită în momentul când menționăm despsre Ziua Mondială de prevenire a cancerului.

NOI PUTEM:

– Să inspirăm acțiune, să luăm acțiune;

– Să prevenim cancerul;

– Să creăm școli sănătoase;

– Să creăm locuri de muncă sănătoase;

– Să creăm orașe sănătoase;

– Să susținem reîncadrarea în muncă;

– Să îmbunătățim accesul la serviciile medicale;

– Să schimbăm politicile existente;

– Să investim în screening-ul cancerului.

EU POT:

– Să aleg un stil de viață sănătos;

– Să înțeleg că diagnosticul precoce salvează vieți;

– Să mă reîncadrez în câmpul muncii;

– Să iubesc și să fiu iubit;

– Să cer sprijin;

– Să-mi fac vocea auzită.

Citit 120 ori Ultima modificare Duminică, 04 Februarie 2018 11:33
Tatiana Nicolai

E-mail Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.
Login pentru a posta comentarii

Informaţii în completare