Marți, 06 Martie 2018 08:34

Ziua Mondială a Rinichiului – 8 Martie 2018

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

cu genericul: „Femeile și Boala Renală Cronică”

În acest an marcarea Zilei Mondiale a Rinichiului coincide cu Ziua Internațională a Femeii, ceea ce a și determinat alegerea sloganului: „Femeile și Boala Renală Cronică”.

În prezent, BRC afectează aproximativ 195 de milioane de femei din întreaga lume și se află pe locul 8 în topul cauzelor deceselor în rândul femeilor, cu aproximativ 600 000 de decese în fiecare an.

Este important de reținut, că BRC în stadiu incipient nu prezintă careva semne sau simptome, iar diagnosticul precoce –  majorează șansele de a primi un tratament eficient și de a evita insuficiența renală. Printre cauzele principale al BCR se numără hipertensiunea și diabetul, care la rândul său sunt declanșate cel mai frecvent de modul de viață nesănătos ( alimentația nesănătoasă, lipsa activității fizice, fumatul, consumul excesiv de alcool).

Pentru a menține rinichii sănătoși și a spori calitatea vieții, specialiștii recomandă adoptarea unui comportament sănătos pe tot parcurs vieții:

  • Fiți activi pentru menținerea greutății normale care ajută la reducerea tensiunii arteriale și prin urmare, a riscului bolii renale cronice.
  • Monitorizați sistematic nivelul glucozei sanguine. Cca jumătate din persoanele care suferă de diabet dezvoltă și leziuni renale.
  • Monitorizați-vă tensiunea arterială: Deși mulți oameni pot fi conștienți că tensiunea arterială crescută poate duce la un accident vascular cerebral sau atac de cord, puțini știu că este și cea mai frecventă cauză a leziunilor renale. Tensiunea arterială crescută provoacă leziuni renale atunci când este asociată cu alți factori, precum diabetul, nivelul înalt al colesterolului și bolile cardiovasculare.
  • Mâncați sănătos și păstrați greutatea sub control: Acest lucru poate ajuta la prevenirea diabetului zaharat, a bolilor cardiace și a altor afecțiuni asociate cu boala renală cronică.
  • Reduceți aportul de sare: Pentru a reduce aportul de sare, încercați să limitați cantitatea de alimente procesate și nu adăugați sare în alimente. Va fi mai ușor să vă controlați aportul dacă vă pregătiți singuri mâncarea cu ingrediente proaspete. Doza recomandată de sare pentru adulți este de 5-6 g/ zi – cca o linguriță pe zi.
  • Mențineți un aport sănătos de lichide: Potrivit cercetătorilor, un consum suficient de apă – în jur de doi litri zilnic, poate reduce nivelul riscului declinului funcției renale. Important de reținut, că nivelul suficient al aportului de lichide, pentru orice persoană, depinde de mulți factori: sex, climă, condițiile de sănătate, sarcina și alăptarea. În plus, persoanele care au avut deja o piatră renală sunt sfătuite să bea zilnic 2 – 3 litri de apă pentru a reduce riscul de a forma una nouă.
  • Nu fumați: Fumatul încetinește circulația sângelui în rinichi, iar în acest caz este afectată capacitatea rinichiului de a funcționa normal. Important de reținut că fumatul crește riscul de cancer renal cu cca 50%.
  • Nu administrați foarte des și excesiv pastile: Medicamentele uzuale, cum ar fi antiinflamatoarele nesteroidiene – ibuprofenul, în cazul administrării excesive și frecvente provoacă leziuni renale. Ele, probabil, nu reprezintă pericol semnificativ dacă rinichii sunt relativ sănătoși, și le folosiți numai în situații de urgență. Însă, în cazul că aveți de-a face cu dureri cronice, cum ar fi artrita sau durerile de spate, consultați-vă cu medicul dumneavoastră pentru a găsi o modalitate de a vă controla durerea fără a vă pune rinichii în pericol.
  • Verificați funcția renală: Dacă aveți unul sau mai mulți factori „cu risc ridicat”: diabet zaharat; hipertensiune arterială; obezitate; în caz dacă unul dintre părinții dvs. sau alți membri ai familiei suferă de boli renale.
Citit 301 ori Ultima modificare Marți, 06 Martie 2018 08:56
Tatiana Nicolai

E-mail Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.
Login pentru a posta comentarii

Informaţii în completare