Joi, 22 Martie 2018 09:02

Ziua mondială a apei - 22 martie 2018

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În IMSP SCMC nr.1 a fost emis ordin și aprobat planul de activitate privind organizarea și desfașărarea ”Zilei Mondiale a Apei”,

cu genericul ”Natura pentru apă”

 Ziua Mondială a Apei, marcată anual pe 22 martie, vizează sensibilizarea și informarea populației asupra importanței apei pentru sănătate, natură și viața de zi cu zi și îşi propune să analizeze modurile prin care protejând natura putem depăşi dificultăţile legate de apă în secolul XXI. Tema pentru Ziua Mondială a Apei 2018 este „Natura pentru apă”. Mesajul principal este că soluțiile naturale, cum ar fi plantarea copacilor pentru a reface pădurile, reconectarea râurilor în zonele inundabile și restaurarea zonelor umede, reprezintă o modalitate durabilă și rentabilă de a contribui la reechilibrarea ciclului apei, la atenuarea efectelor schimbărilor climatice și la îmbunătățirea sănătății publice. 

         Folosind soluțiile naturale pentru a satisface necesitățile de apă se va contribui la crearea unei economii durabile, în același timp ajutând la protejarea mediului înconjurător și reducerea poluării mediului – ambele fiind ţinte-cheie ale Obiectivului 6 de Dezvoltare Durabilă, prin care țările se angajează să asigure disponibilitatea și gestionarea durabilă a surselor de apă și sanitație pentru ca fiecare persoană să aibă acces la apă potabilă sigură până în anul 2030.

 

Informaţii fundamentale

Necesitatea apei:

• 2.1 miliarde de oameni nu au acces la servicii de gestionare în siguranţă a apei potabile.

• Până în 2050, populaţia lumii va creşte cu aproximativ 2 miliarde de persoane, iar cererea globală de apă ar putea fi cu până la 30% mai mare decât în prezent.

• In prezent, agricultura utilizează până la 70% din consumul global de apă, în special pentru irigaţii. Industria consumă circa 20% din cantitatea totală, preponderent de către ramura energetică şi de producere. Restul 10% este destinat consumului casnic.

Disponibilitatea apei:

• Astăzi, aproximativ 1,9 miliarde de persoane locuiesc în zone cu potenţial extrem de redus de asigurare cu apă. Până în 2050, acest număr ar putea creşte până la aproximativ 3 miliarde de persoane.

Calitatea apei:

• Aproximativ 1,8 miliarde de oameni folosesc o sursă nesigură de apă potabilă, fară protecţie împotriva contaminării biologice.

• La nivel global, peste 80% din apa uzată generată de societate revine în mediul înconjurător fară a fi tratată sau refolosită.

Clima şi mediul:

• Se estimează că numărul persoanelor care se află în pericol de inundaţii va creşte de la 1,2 miliarde în prezent la aproximativ 1,6 miliarde în 2050, ceea ce va constitui aproape 20% din populaţia lumii.

• In prezent, aproximativ 1,8 miliarde de persoane sunt afectate de degradarea terenurilor şi de deşertificare. Cel puţin 65% din terenul forestier este în stare degradată.

• Din 1900, estimativ 64-71% din zonele mlăştinoase naturale au fost distruse, ca urmare a activităţii umane.

Citit 87 ori Ultima modificare Joi, 22 Martie 2018 09:59
Tatiana Nicolai

E-mail Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.
Login pentru a posta comentarii

Informaţii în completare