Sâmbătă, 24 Martie 2018 13:55

24 martie – Ziua Mondială de combatere a tuberculozei

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Material informativ către desfăşurarea Zilei Mondiale a tuberculozei - 24 martie 2018

cu genericul: „Se caută: Lideri pentru o lume fără tuberculoză"

      In fiecare an, Ziua Mondială a Tuberculozei este consemnată pe 24 martie cu scopul de a creşte gradul de conştientizare a populaţiei a consecinţelor devastatoare asupra sănătăţii, sociale şi economice ale tuberculozei (TBC) şi pentru a intensifica eforturile de a pune capăt epidemiei globale de tuberculoză. Data marchează ziua când dr. Robert Koch în 1882 a anunţat, că a descoperit bacteria care provoacă tuberculoza, care a deschis calea spre diagnosticarea şi vindecarea acestei boli.

        In ciuda progreselor semnificative înregistrate în ultimele decenii, tuberculoza continuă să fie cel mai mare criminal infecţios din întreaga lume, revendicând peste 4 500 vieţi pe zi. Apariţia tuberculozei multi-drog rezistente (MDR-TB) prezintă o ameninţare majoră la adresa securităţii sănătăţii şi ar putea scădea şansele în lupta împotriva tuberculozei.

      Tema Zilei Mondiale a Tuberculozei din 2018 - „Se caută: Lideri pentru o lume fără tuberculoză" se concentrează pe fortificarea angajamentului de a pune capăt tuberculozei, nu numai la nivel politic cu şefii de stat şi miniştrii sănătăţii, dar la toate nivelele: de la primari, guvernatori, parlamentari şi lideri comunitari, până la persoanele afectate de tuberculoză, societatea civilă, medici sau asistente medicale, ONG-uri şi alţi parteneri. Toţi pot fi lideri ai eforturilor de a pune capăt TB în propria lor muncă sau pe teren. Ziua Mondială a Tuberculozei oferă oportunitatea la nivel global de a mobiliza angajamentul politic şi social pentru accelerarea progreselor în eliminarea tuberculozei.

      

Situaţia epidemiologică prin tuberculoză

 Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pe parcursul anului 2017, circa 10,4 milioane de persoane s-au îmbolnăvit de tuberculoză, iar în a.2016 au decedat peste 1,8 milioane de persoane. Tuberculoza devenind astfel, cel mai mare ucigaş infecţios la nivel mondial.

       În 2016, aproximativ 1 milion de copii s-au îmbolnăvit de tuberculoză şi 250000 de copii au decedat de TB (inclusiv copiii cu TB asociată cu HIV).

      Oricine poate contracta TB, însă boala prosperă printre persoanele care trăiesc în sărăcie, comunităţi şi grupuri marginalizate şi alte grupuri vulnerabile. Acestea includ: migranţii, refugiaţii, minorităţile etnice, minerii şi alte persoane care lucrează şi locuiesc în zone cu risc sporit, persoanele în vârstă, familii cu mulţi copii marginalizate, etc.

      Factori precum: malnutriţia, sărăcia, salubritatea deficientă în combinaţie cu consumul de tutun şi alcool, diabet zaharat - majorează riscul şi creşte receptivitatea la TBC. în plus, accesul la serviciile medicale este adesea împiedicat de costurile mari, asociate bolii. Transmiterea tuberculozei multidrog rezistente (MDR-TB) creşte simţitor povara tuberculozei şi împiedică la reducerea morbidităţii şi mortalităţii, cauzate de această maladie.

      Tuberculoza (TBC) a existat de milenii şi rămâne o problemă majoră de sănătate la nivel mondial. Aceasta afectează sănătatea a aproximativ 10 milioane de persoane în fiecare an şi este una dintre primele zece cauze ale decesului la nivel mondial. în ultimii 5 ani, aceasta a fost principala cauză a decesului provocat de un singur agent infecţios, clasându-se deasupra HIV/SIDA. Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că, cu un diagnostic precoce şi un tratament corect, majoritatea persoanelor bolnave de tuberculoză pot fi vindecate.

 Un număr estimat de 53 de milioane de vieţi au fost salvate prin diagnosticarea şi tratamentul TBC între 2000 şi 2016.

      Eradicarea epidemiei de TB până în 2030 se numără printre obiectivele de sănătate ale H Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.

      Pe parcursul ultimilor ani, în Republica Moldova, se constată o tendinţă de stabilizare a situaţiei epidemiologice a tuberculozei, morbiditatea prin tuberculoză în anul 2017 se menţine la nivel înalt - 3358 de cazuri (2016 - 3576 cazuri). Incidenţa globală prin tuberculoză în anul 2017 constituie 83,3 la 100.000 populaţie (anul 2016 - 88.6 la 100.000 populaţie). Mortalitatea prin tuberculoză în 2017 a constituit 7.9 la 100000 populaţie (2016 - 9.4 la 100.000 populaţie) (321 cazuri în 2017 şi 372 cazuri în 2016). Doar 78 sută dintre bolnavii de tuberculoză sensibilă se tratează până la capăt, iar cea multidrug-rezistentă - are o rată de succes de doar 66 la sută.

 Tuberculoza: cauzele şi căile de transmitere

      Tuberculoza este cauzată de o bacterie (Mycobacterium tuberculosis) care afectează cel mai des plămânii. Tuberculoza este vindecabilă şi poate fi prevenită.

        TB se răspândeşte de la o persoană la alta prin aer. Când oamenii cu TB pulmonară tuşesc, strănută sau scuipă propulsează germenii tuberculozei în aer. O persoană trebuie să inhaleze numai câţiva dintre aceşti germeni pentru a deveni infectată.

        Aproximativ un sfert din populaţia lumii au tuberculoză latentă, ceea ce înseamnă că oamenii au fost infectaţi cu bacterii TB, dar nu sunt (încă) bolnavi de boală şi nu pot transmite boala. Persoanele infectate cu bacteriile tuberculozei au un risc de 5-15% de a se îmbolnăvi de TB pe parcursul vieţii. Cu toate acestea, persoanele cu un sistem imun compromis, cum ar fi persoanele infectate cu HIV, malnutriţi sau diabetici, sau persoanele care folosesc tutun prezintă o probabilitate mult mai mare de a se îmbolnăvi.

       Atunci când o persoană dezvoltă forma activă de tuberculoză, simptomele (cum ar fi tuşea, febra, transpiraţia nocturnă sau pierderea în greutate) pot fi nesemnificative timp de mai multe luni. Acest lucru poate duce la întârzieri în adresabilitate şi rezultă în transmiterea bacteriilor altor persoane. Persoanele cu TB activă pot infecta alte 10-15 persoane prin contact strâns pe parcursul unui an.

 Cine este cel mai expus riscului?

      Tuberculoza afectează în cea mai mare parte adulţii în cei mai productivi ani. Cu toate acestea, toate grupurile de vârstă sunt expuse riscului. Peste 95% din cazuri şi decese sunt în ţările în curs de dezvoltare.

      Persoanele infectate cu HIV au o probabilitate de 20 până la 30 de ori mai mare de a dezvolta TB activă. De asemenea, riscul de a dezvolta TB activă este mai mare la persoanele care suferă de alte afecţiuni care afectează sistemul imunitar. în 2016, un milion de copii (cu vârste între 0 şi 14 ani) s-au îmbolnăvit de tuberculoză, iar 250 000 de copii (inclusiv copiii cu TBC asociată cu HIV) au decedat din cauza bolii.

      Utilizarea tutunului măreşte riscul de boala TBC si deces. La nivel mondial, 8% din cazurile de TB sunt atribuite fumatului. Impactul global al TB

       TB afectează orice parte a lumii. în 2016, cel mai mare număr de cazuri noi de tuberculoză au fost diagnosticate în Asia, cu 45% cazuri noi, urmate de Africa- 25% cazuri noi.

       În 2016, 87% din cazurile noi de tuberculoză au avut loc în cele 30 de ţări cu povară ridicată a tuberculozei. Şapte ţări au reprezentat 64% din cazurile noi de tuberculoză: India, Indonezia, China, Filipine, Pakistan, Nigeria şi Africa de Sud. Progresul global depinde de progresele înregistrate în prevenirea şi îngrijirea TB în aceste ţări.

      Simptomele comune ale TBC pulmonare active sunt tuşea cu sputa şi ocazional cu sânge, dureri în piept, slăbiciune, scădere în greutate, febră şi transpiraţii nocturne.

 Tratament

     Tuberculoza este o boală tratabilă şi curabilă. Tuberculoza sensibilă la medicamente este tratată cu un curs standard de 6 luni cu 4 medicamente antimicrobiene care sunt furnizate însoţite de informaţie, supraveghere şi sprijin pacientului de către un lucrător medical sau un voluntar instruit.

         Fără acest sprijin, aderenţa la tratament poate fi dificilă şi boala se poate răspândi. Marea majoritate a cazurilor de tuberculoză pot fi vindecate atunci când medicamentele sunt fiirnizate şi luate în mod corespunzător.

       Intre 2000 şi 2016, au fost salvate aproximativ 53 de milioane de vieţi prin diagnosticarea şi tratamentul tuberculozei. TBC şi HIV

         Persoanele care trăiesc cu HIV au o probabilitate de 20 până la 30 de ori mai mare de a dezvolta forma activă a tuberculozei decât persoanele fară HIV.

         HIV şi TB formează o combinaţie letală, fiecare accelerează progresul celuilalt. în 2016, aproximativ 0,4 milioane de persoane au murit de TB asociată cu HIV. Aproximativ 40% dintre decesele în rândul persoanelor HIV pozitive au fost cauzate de tuberculoză. în 2016, au fost înregistrate aproximativ 1,4 milioane de cazuri noi de tuberculoză în rândul persoanelor HIV pozitive, dintre care 74% trăiau în Africa.

         OMS recomandă o abordare bazată pe 12 componente a activităţilor de colaborare în domeniul TB-HIV, inclusiv acţiuni de prevenire şi tratament al infecţiilor şi bolilor, pentru reducerea deceselor. Tuberculoza mulţi rezistentă

        Medicamentele anti-TB au fost utilizate de zeci de ani, iar tulpinile care sunt rezistente la 1 sau mai multe dintre medicamente au fost documentate în fiecare ţară cercetată. Rezistenţa la medicamente apare atunci când medicamentele anti-TB sunt utilizate necorespunzător, prin prescrierea incorectă de către medici, medicamente de proastă calitate şi pacienţii care întrerup «tratamentul prematur.

Tuberculoza multidrog rezistenta (MDR-TB) este o forma de TB cauzata de bacterii care sunt rezistente la isoniazid si rifampicina, cele mai puternice medicamente anti-TB de prima linie. MDR-TB este tratabilă şi curabilă prin utilizarea medicamentelor de linia a doua. Cu toate acestea, opţiunile de linia a doua de tratament sunt limitate şi necesită chimioterapie extinsă (până la doi ani de tratament) cu medicamente care sunt scumpe şi toxice.

In unele cazuri, se poate dezvolta o rezistenţă mai severă la medicamente. Tuberculoza rezistentă la medicamente (XDR-TB) este o formă mai gravă de MDR-TB cauzată de bacterii care nu răspund la cele mai eficiente medicamente anti-TB de linia a doua, părăsind adesea pacienţii fără alte opţiuni de tratament.

        În 2016, MDR-TB rămâne o criză a sănătăţii publice şi o ameninţare la adresa securităţii sănătăţii. OMS estimează că au existat 600 000 de cazuri noi cu rezistenţă la rifampicina - cel mai eficient medicament de primă linie - dintre care 490 000 au fost MDR-TB. La nivel mondial, doar 54% din pacienţii cu MDR-TB şi 30% cu XDR-TB sunt trataţi cu succes. în 2016, OMS a aprobat utilizarea unui regim de tratament scurt, standardizat pentru pacienţii cu MDR-TB care nu sunt cauzate de tulpini rezistente la medicamente de a doua linie de TBC. Acest regim durează 9-12 luni şi este mult mai puţin costisitor decât tratamentul convenţional pentru MDR-TB, care poate dura până la doi ani. De asemenea, OMS a aprobat, un test rapid de diagnosticare pentru a identifica rapid aceşti pacienţi. Mai mult de 35 de ţări din Africa şi Asia au început să utilizeze regimuri mai scurte de MDR-TB. Răspunsul OMS

OMS urmăreşte 6 funcţii de bază în abordarea tuberculozei:

 1. Asigurarea conducerii globale în chestiuni critice pentru tuberculoză.
 2. Elaborarea de politici, strategii şi standarde bazate pe dovezi pentru prevenirea, tratarea şi controlul tuberculozei şi monitorizarea implementării acestora.
 3. Acordarea de asistenţă tehnică statelor membre, catalizarea schimbării şi construirea capacităţii de dezvoltare durabilă.
 4. Monitorizarea situaţiei globale a tuberculozei şi măsurarea progresului în tratamentul, controlul şi finanţarea tuberculozei.
 5. Modelarea agendei de cercetare a tuberculozei şi stimularea producerii, traducerii şi diseminării cunoştinţelor valoroase.
 6. Facilitarea şi angajarea în parteneriate pentru acţiuni împotriva tuberculozei.

     Strategia de eliminare a tuberculozei, adoptată de Adunarea Mondială a Sănătăţii în mai 2014, reprezintă un model pentru ţările în eliminarea epidemiei de tuberculoză prin scăderea numărului de decese, incidenţă şi eliminarea costurilor imense. Acesta descrie obiectivele de impact globale pentru reducerea cu 90% a deceselor cu tuberculoză, reducerea cazurilor noi cu 80% între anii 2015 şi 2030 şi asigurarea faptului că nici o familie nu este împovărată de costuri imense datorate tuberculozei.

     Eradicarea epidemiei de tuberculoză până în 2030 se numără printre obiectivele de sănătate ale noilor Obiective De Dezvoltare Durabilă adoptate. OMS a făcut un pas înainte şi a stabilit un obiectiv de reducere cu 95% a deceselor şi o scădere cu 90% a incidenţei tuberculozei până în 2035, nivel similar cel actual al ţărilor cu incidenţă scăzută a tuberculozei.

     Şaptezeci de Obiective de Dezvoltare Durabilă au fost adoptate de statele membre ale ONU în septembrie 2015. Eradicarea tuberculozei este o ţintă în cadrul Obiectivului de Dezvoltare Durabilă 3 - "Asigurarea vieţii sănătoase şi promovarea bunăstării pentru toţi la toate vârstele".

Strategia conturează trei piloni strategici care trebuie implementaţi pentru eradica efectiv epidemia:

 • Pilonul 1: prevenire şi tratament integrat a pacientului.
 • Pilonul 2: politici îndrăzneţe şi sisteme de susţinere.
 • Pilonul 3: intensificarea cercetărilor şi inovaţiilor.

Succesul Strategiei va depinde de respectarea de către ţări a următoarelor 4 principii-cheie atunci când implementează intervenţiile subliniate în fiecare pilon:

 • responsabilitatea şi administrarea guvernului în monitorizare şi evaluare. > coaliţie puternică cu organizaţiile şi comunităţile societăţii civile.
 • protecţia şi promovarea drepturilor omului, eticii şi echităţii.
 • adaptarea strategiei şi ţintelor la nivel de ţară, cu colaborare globală.

     In Republica Moldova în scopul reducerii poverii tuberculozei, inclusiv a tuberculozei rezistente la medicamente a fost elaborat şi aprobat Programul naţional de control al tuberculozei pentru anii 2016 - 2020 (HG. Nr.1160 din 20.10.2016). Acest scop va fi realizat prin asigurarea accesului universal la seryicii de prevenire, diagnostic şi tratament de calitate şi aplicarea intervenţiilor strategice centrate pe pacient. Obiectivele specifice ale programului includ:

-     Asigurarea accesului universal la diagnosticul precoce al tuturor formelor de tuberculoză, cu depistarea către finele anului 2020 a cel puţin 85% din numărul total estimat de cazuri cu tuberculoză multidrogrezistentă;

-     Asigurarea accesului universal la tratament prin abordare centrată pe pacient cu obţinerea ratei de succes printre cazurile noi de tuberculoză pulmonară bacteriologic confirmate de cel puţin de 85% şi printre cazurile noi cu tuberculoză multidrogrezistentă nu mai joasă de 75% către anul 2020;

-    Realizarea activităţilor sinergice cu alte programe naţionale de sănătate şi reducerea poverii TB/HIV pînă la 5%;

-  Asigurarea măsurilor de profilaxie în controlul tuberculozei şi menţinerea unei rate de vaccinare cu vaccinul      antituberculos Bacillus Calmette-Guerin la naştere de cel puţin 95%;

-   Consolidarea capacităţilor sistemului de sănătate în scopul asigurării controlului eficient al tuberculozei;

-   Dezvoltarea şi aplicarea instrumentelor noi şi intervenţiilor inovative în domeniul controlului tuberculozei;

-  Consolidarea implicării comunităţii şi a organizaţiilor societăţii civile în controlul tuberculozei prin abordare centrată pe pacient.

Citit 157 ori Ultima modificare Luni, 26 Martie 2018 13:09
Tatiana Nicolai

E-mail Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.
Login pentru a posta comentarii

Informaţii în completare