Marți, 03 Aprilie 2018 14:39

Confetința științifico-practică

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Cu genericul:  Maladiile rare la copii 

    Pentru spital conferințele stiințifico – practice sunt o condiție obligatorie pentru consolidarea capacităților profesionale ale medicilor și asigurarea calității serviciilor medicale.

     Statisticile actuale relatează, că în lume, între 6% și 8% din populație suferă de o maladie rară. În SUA și Uniunea Europeană, una din zece persoane este diagnosticată cu o boală rară, iar în Canada - una din 12 persoane.

     În Moldova actualmente sunt diagnosticați aproximativ 522 de bolnavi cu maladii rare. Cu toate acestea, subiectul MR este unul prezent permanent în activitatea cadrelor medicale de zi cu zi, conferința desfășurată la 30 martie, 2018, în cadrul IMSP SCMC nr 1, de rînd cu alte manifestări stiințifice din cadrul Societății de Pediatrie din Moldova, fiind o dovadă în acest sens.La conferința nominalizată s-au pus în discuție maladiile rare la copii.

Principalele mesaje de luat acasă au fost următoarele:

• maladiile rare, dar pacienți sunt numerosi;

• maladiile rare ne învață să colaborăm în cazurile complexe;

• tranziția de la abordarea centrată pe maladie la cea centrată pe pacient;

• implicarea activă a pacientului și familiei.

    În contextul subiectului conferinței a fost prezentat și un caz clinic de maladie rară ,sindrom Gullo, sau hiperenzimemie benignă,- primul de acest fel în Republica Moldova și al patru-lea descris în literatură la momentul actual.

     Sindromul respectiv se caracterizează printr-un nivel crescut de enzime pancreatice, fără nici o manifestare clinică. De menționat, că diagnosticul de sindrom Gullo a fost suspectat și diagnosticat de către dna doctor Georgeta Simon, asistent universitar Departamentului Pediatrie, USMF ”Nicolae Testemițanu”, iar ulterior acest diagnostic a fost confirmat și în clinica profesorului Gullo din Italia.

     Mulțumim raportorilor, dnei Dr Oxana Turcu, doct.med. conferențiar și dnei Georgeta Simon, asistent universitar, pentru comunicările foarte informative, bazate pe cele mai actuale date științifice și prezentate la un înalt nivel profesional.

 

Citit 149 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Aprilie 2018 07:12
Tatiana Nicolai

E-mail Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.
Login pentru a posta comentarii

Informaţii în completare