Joi, 05 Aprilie 2018 17:17

Ziua Mondiala a Sanatatii.

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Material informativ

cu genericul: "Acoperirea universală cu servicii de sănătate accesibile pentru toţi”

      În IMSP SCMC nr.1 a fost emis ordin și aprobat planul de activitate privind organizarea și desfașărarea Zilei Mondiale a sănătății din 07.04.2018.

     Ziua Mondială a Sănătății din acest an evidențiază importanţa accesului tuturor la servicii esențiale de sanătate. Indiferent de statutul economic sau social, de vârstă sau de rezidenţă, întreaga populaţie trebuie să aibă asigurat accesul la servicii medicale.

     La cea de a 70-a aniversare a sa (fondată pe 7 aprilie 1948), Organizația Mondială a Sănătății  reiterează principiul, că toți oamenii ar trebui să-și poată realiza dreptul la sănătate la cel mai înalt nivel, iar „Sănătatea pentru toți” a fost timp de șapte decenii și rămâne obiectiv de orientare și acțiune. Astăzi OMS le solicită țărilor membre să-și respecte angajamentele convenite anterior asupra obiectivelor de dezvoltare durabilă și să realizeze pași concreți pentru avansarea calității și accesibilității serviciilor de sănătate. Acest lucru înseamnă asigurarea faptului că pretutindeni, toată lumea să poată accesa servicii de sănătate de înaltă calitate, fără a se confrunta cu dificultăți financiare. În acest context, activitățile în cadrul Zilei Mondiale a Sănătății 2018 se desfășoară la tema: „Acoperirea universală cu servicii de sănătate: pentru fiecare, oriunde”, având sloganul acțiunilor de comunicare: „Sănătate pentru toți”.

      La nivel global, cel puțin jumătate din populație încă nu este asigurată pe deplin cu servicii medicale esențiale. Aproximativ 100 de milioane de persoane trăiesc într-o sărăcie extremă (cu un venit de 1,90 dolari sau mai puțin pe zi). Peste 800 de milioane de persoane (aproape 12% din populația globală) cheltuie cel puțin 10% din bugetul familiei pentru a achita îngrijiri medicale.

 

     Important pentru Republica Moldova este Studiul  național  „Accesul populaţiei la serviciile de sănătate în Republica Moldova” , realizat de Biroul Național de Statistică în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale  în cadrul Proiectului „Modernizarea sectorului sănătății” cu asistența tehnică acordată de Banca Mondială.

Astfel, potrivit raportului de sinteză au fost identificate unele aspecte ce țin de asigurarea populației cu servicii medicale și satisfacția populației față de aceste servicii, printre care de menționat:

• Percepţia stării de sănătate

• Gradul de acoperire al populaţiei cu asigurare obligatorie de asistenţă medicală.

• Cheltuielile proprii pentru serviciile medicale.

• Aprecierea calității și a accesului la serviciile medicale.

• Comunicarea cu pacienții în condiții de staționar.

     Prestarea serviciilor medicale cu adevărat universale necesită o trecere de la proiectarea sistemelor și instituțiilor de sănătate în jurul bolilor, către serviciile de sănătate proiectate în jurul sănătății și bunăstării oamenilor.

 

 

Citit 92 ori Ultima modificare Luni, 23 Aprilie 2018 10:34
Tatiana Nicolai

E-mail Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.
Login pentru a posta comentarii

Informaţii în completare