Vineri, 29 Iunie 2018 18:34

Conferința științifico-practică

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Conferința științifico-practică, cu genericul

"Rujeola, actualități și abordare interdisciplinară"

 

Epidemia de rujeola in Europa s-a extins, Republica Moldova nu este o excepție în această privință.

 

        Fiind o problemă de sănătate publică, care la momentul actual ia amploare, rujeola necesită o abordare interdisciplinară, inclusiv si a comunității. În acest context, în data de 28 iunie curent, cu suportul și participarea nemijlocită a clinicilor universitare USMF "Nicolae Testemițanu" IMSP Spitalului Clinic Municipal de Copii nr.1 și Boli Contagioase De Copii, colaboratorii celor două spitale municipale de copii s-au întrunit la Conferința științifico-practică, avînd ca tema generală "Rujeola, actualități și abordare interdisciplinară".

        Dna conferențiar Dr. Ala HOLBAN, care a deschis și moderat conferința, a prezentat principalele argumente, care au stat la baza organizării acesteia, precum si formatul interdisciplinar, multumind tuturor pentru deschidere și aport.

     Programul a inclus rapoarte cu informații actualizate privind situația epidemiologică privind îmbolnăvirile de Rujeola în Republica Moldova și la nivel international, particualritățile clinico-evolutive, de diagnostic si tratament, inclusiv prezentare de caz clinic.

      Domnul Nicolae FURTUNA, Director adjunct Agenția Națională pentru Sănătate Publică, care a venit cu prezentarea situației epidemiologice privind problema discutată, a prezentat și diverse aspecte ce țin de vaccinare, ca cea mai eficientă măsură de prevenire a rujeolei, realizată în majoritatea statelor.

Problemele de conduita clinico-diagnostică și de tratament al rujeolei la copii au fost prezentate cu foarte mult profesionalizm de către Doamna Tatiana Alexeev, dr.șt.med., conferențiar universitar, iar particularitățile ce pot interveni în abordarea unui caz clinic de rujeolă la copii, - de către dna Olga Chirița, medic infecționist - pediatru al Spitalului Clinic Municipal Boli Contagioase De Copii,

       Directorul clinicii universitare Boli infecțioase copii, Dr. Conf. Galina RUSU, specialist cu renume în domeniul bolilor infecțioase la copii a facut o caracteristică evolutivă a problemei discutate, punctând momente și conexiuni importante atât pentru specialiștii pediatri și infecționiști , cât și pentru rezidenții prezenți la eveniment. S-a menționat importanța supravegherii pacientului, în special a celui cu semne catarale, în scopul diagnosticului cât mai precoce a rujeolei.

       Administrația spitalelor municipale implicate, în persoana vicedirectorului IMSP SCMC nr.1, dna Aliona ROTARI și a Directorului IMSP SCMBCC, Dr Conf. Ludmila BÎRCA au subliniat importanţa colaborării între instituții și importanța lucrului în echipă în procesul consultativ-diagnostic implicarea tuturor participanțiloratât în cadrul conferințelor științifico – practice, instrument foarte eficient în consoldarea continuă a capacităților profesionale ale medicilor.

 Informațiile prezentate au trezit mai multe întrebari și discuții, fiind înalt apreciate de către participanții la conferință, la care au fost prezenți și medicii-rezidenți pediatri.

 Programul a fost coordonat de către Ala HOLBAN, șef clinică, conf.univ.

        

 

Citit 125 ori Ultima modificare Sâmbătă, 30 Iunie 2018 08:19
Tatiana Nicolai

E-mail Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.
Login pentru a posta comentarii

Informaţii în completare