Vineri, 29 Iulie 2016 12:05

28 iulie - Ziua Mondială a Hepatitei!

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Situația epidemiologică din Republica Moldova.

În republică, la 28 iulie 2016, este marcată Ziua Mondială a Hepatitei cu genericul „Cunoaște hepatita. Acționează acum.”, prin o serie de acţiuni, scopul cărora este de a îmbunătăți cunoștințele publicului cu privire la riscul de infectare cu hepatitele virale, de a îndemnă populația să se informeze despre hepatitele virale, să se testeze la hepatitele virale pentru a cunoaște statutul lor și să se adreseze pentru tratament.

Există 5 tipuri de hepatită virală - A, B, C, D sau E (virușii HVA, HVB, HVC etc.). Hepatita A, spre exemplu, poate fi contactată prin alimente sau apă contaminate, în acest caz igiena jucând un rol principal în reducerea riscului de îmbolnăvire. Hepatita B se transmite în urma contactului cu sânge sau fluide provenind de la o persoană bolnavă, precum și de la mamă la copil în momentul nașterii. Hepatita C se transmite în principal prin contactul cu sânge infectat și, în cazuri foarte rare, prin contact sexual sau la naștere. Deseori în cazul HVC, organismul nu este capabil să lupte singur împotriva infecției, aceasta devenind cronică, iar bolnavii pot ajunge adesea la ciroză și cancer hepatic, forma de cancer care produce cel mai mare număr de decese cu excepția celui pulmonar. Virusul hepatitei E se transmite de regulă prin consumul de apă sau alimente contaminate.

Metode de prevenire a hepatitei B

Infectarea poate fi prevenita prin vaccinare. În prezent există un vaccin eficient precum și tratament pentru hepatita B. Pentru hepatita C nu există un vaccin, însă în ultimii ani s-a înregistrat un progres considerabil în ceea ce privește tratamentul acestei boli.

Prevenție pentru hepatita A

Igiena personala stricta si spălatul mâinilor cu apa si săpun după folosirea toaletei, după schimbarea scutecului la copii, precum si înainte de prepararea mâncării sau de luarea meselor va ajuta la împiedicarea transmiterii infecției. Încălzirea alimentelor si a apei la peste 85 grade Celsius determina distrugerea virusului. Evitați consumul de peste sau fructe de mare in stare cruda sau insuficient preparate termic. Fructele si legumele consumate in stare cruda trebuie spălate cu apa din abundenta.

Cand trebuie sa va adresati medicului

Daca apar: greata si vărsături care nu se ameliorează în câteva zile zile, piele sau ochi îngălbeniți, urina închisa la culoare, durere abdominala. De asemeni, daca aveți simptome si știți ca este posibil sa fi fost expus la contactul cu o persoana infectata cu hepatita sau daca ați avut contact apropiat cu o persoana infectata.

Citit 84 ori Ultima modificare Luni, 15 August 2016 06:36
Tatiana Nicolai

E-mail Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.
Login pentru a posta comentarii

Informaţii în completare