Vineri, 12 August 2016 05:52

Avantajele alăptării la sîn

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

 

1. Laptele uman este alimentul ideal pentru alimentația sugarului in primele 6 luni de viață, conține toate elementele nutritive cantitativ si calitativ perfect optimizate capacitații de digestie a nou-născutului. Laptele de mama facilitează trecerea fătului de la alimentația intrauterina la cea extrauterina.

2. Laptele de mama este steril, are temperatura optima, nu necesita preparare, este proaspăt, alimentația naturala este comoda, nu necesita echipamente speciale (biberoane, tetine, vase de fiert apa,vase pentru sterilizare). Formulele de lapte (la noi in tara se comercializează sub forma de praf) necesita administrare la ore regulate. Folosirea amestecului lactat presupune riscul preparării incorecte prin necitirea cu atenție a instrucțiunilor de pe formule, fie prin diluție prea mare si atunci sugarul nu mai primește cantitatea de nutrienți necesari, fie prin hiperconcentrare in condițiile unui rinichi imatur funcțional.

3. Laptele uman asigură o protecție antiinfecțioasa si antialergica. Protecția antiinfecțioasă este realizata de către: imunoglobuline oligozaharide (ajuta la dezvoltarea florei intestinale, in special al lactobacilului bifidus si previn aderenta bacteriilor de epiteliul intestinal moment crucial in dezvoltarea infecțiilor enterice), mucusul (previne, de asemenea, aderenta bacteriilor la peretele intestinal, dar si a rotavirusului un important agent etiologic al diareii la sugar), lactoferina (glicoproteina care fixează fierul, nefixat este utilizat de bacterii pentru dezvoltare), lizozim. De aceea si din motive încă necunoscute copiii alimentați natural sunt protejați fata de diaree, pneumonie, otita medie, meningita, septicemii, cauze frecvente de moarte infantila in tara noastră.

Prin alăptatul la sân se creează o legătura spiritual-afectiva intre mama si copil care va dura tot restul vieții. Când alăptează mama se va uita in ochii sugarului, îl va vedea mai bine, va comunica cu el. Este adevărat ca aceasta legătura se creează parțial si in alimentata cu biberonul, dar nu este aceiași.

5. Alăptarea la sân are si un efect economic, laptele de mama, fiind mult mai ieftin decât orice formulă, de fapt este cel mai ieftin aliment posibil pentru copilul tău, si in plus cel mai sănătos.

6. Sa constatat ca alăptarea naturala determina o scădere semnificativa a riscului de moarte subitila a sugarului comparativ cu cel alimentat cu formule.

7. In cazul alimentației la sân sugarul e nevoit sa "muncească", depune un efort sa sugă, un lucru important pentru dezvoltarea personalității ulterioare care începe încă din primul an de viața.

8. Sa demonstrat prin studii ca copiii alăptați exclusiv la sân in primele 4-6 luni de viața prezintă risc mai mic de a dezvolta diabet zaharat de tip I. De aceea este indicat sa se hrănească copilul exclusiv la sân pana la vârsta de 4-6 luni si apoi sa se continue alimentația naturala daca este posibil pana spre vârsta de 1-2 ani.

9. Prin prevenirea obezității la copiii alimentați la sân se previn, de asemenea, cancere care sunt recunoscute a avea ca factor de risc excesul ponderal: cancerul de colon, rinichi, pancreas, endometrial, adenocarcinomul de esofag si cancerul de sân apărut după menopauza.

10. Un aspect important observat de cercetători este acela ca copiii alăptați la sân au un IQ mai ridicat, capacitate de învățare si memorare mai mare, decât cei hrăniți cu formule.

11. Copiii alăptați la sân fac fata mai bine stresului in viața, fata de cei alimentați cu lapte praf.

12. Sa observat ca alăptatul la sân protejează mama fata de apariția cancerului mamar.

 

Citit 95 ori Ultima modificare Marți, 30 August 2016 06:38
Tatiana Nicolai

E-mail Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.
Login pentru a posta comentarii

Informaţii în completare